HOME | NIEUWS | LACHENDE BOEDDHA | SPIRITUEEL CAFE | CURSUSSEN | LINKS | CONTACT
 
 
 

In Spiritueel cafe " de lachende boeddha" ontvangt Jannie van der Meer op Zondagmiddag 9 juni 2002 aanvang 15.00 uur gast Corrie van Haasteren uit Capelle a.IJssel. Ze zal een lezing geven over Rebirthing.

Adres: Spiritueel Centrum Studio Sekieta, Hoogstraat 162a te Haastrecht.( naast Museum Bisdom van Vliet )

"Rebirthing: een ademmethode die je schoon maakt."

Al nu weer zo'n 16 jaar ben ik rebirther,of te wel ademtherapeut.
Rebirthing is voor de meeste mensen een onbekend begrip, het woord verwijst naar iets dat met de geboorte te maken heeft, maar verder komt men meestal niet. Wie enigszins bekend is met het fenomeen, dat als persoonlijke groei bekend staat, weet dat er inmiddels gigantische hoeveelheden therapieŽn, groeigroepen en trainingen bestaan. In ons land alleen kun je kiezen uit minstens 100 verschillende therapieŽn, afgezien nog van het aanbod dat de officiŽle hulpverleners bieden. Een van die groeimethoden is rebirthing: een methode die zich als enige direct richt op de samenhang die er bestaat tussen ademhaling en de manier waarop mensen in het leven staan. Natuurlijk ,er wordt bij yoga ook veel aandacht aan ademen besteed, maar hier gebruikt men ademoefeningen vrijwel uitsluitend om tot ontspanning te komen. Het doel van rebirthing - dat ook wel bewust verbonden ademen wordt genoemd- is echter het evenwicht tussen geest, of wel gedachten en lichaam ,of wel gevoelens, te herstellen. Zoals je ademt, zo leef je ook. Durf je de adem slechts mondjesmaat toe te laten, dan zul je iemand zijn die zich snel zorgen maakt, die het leven als een last ervaart. Ben je iemand die niet voluit durft in te ademen, maar die alle nadruk legt op de uitademing, dan zul je anderen altijd veel belangrijker vinden dan jezelf. En je zult veel moeite hebben met het ontvangen van wat anderen je willen geven. Laat je daarentegen de adem volledig en onbelemmerd naar binnen en buiten stromen, dan vecht je niet tegen de stroom van het leven en zul je in harmonie met jezelf en het leven zijn. Tijdens een rebirthing- sessie leer je je te ontspannen en verbonden- dat wil zeggen zonder pauze tussen in-en uitademing- te ademen. Als je zo, bewust, met ademen bezig bent, zul je heel duidelijk het verschil voelen tussen deze manier van ademhalen en hoe je dat in het dagelijkse leven doet. Misschien zul je merken dat je niet eens meer vol en vrij ademen kunt! Elke keer dat je in je leven iets naars ervaren hebt, heb je daarop gereageerd met een poging die pijn niet te voelen, simpelweg door je adem in te houden. Oppervlakkig ademen is inderdaad een effectief middel tegen voelen, zeker tegen te veel voelen!
Het is iets dat je automatisch doet. Tenzij je b.v. door rebirthing, geleerd hebt niet meer tegen de stroom van het leven in te gaan, maar je er daarentegen juist aan over te geven.
Iedere keer dat je je adem bent gaan inhouden of beperken ,heb je een klein stukje van jezelf lamgelegd.
Dat doorlopend beperken van jezelf, zul je tijdens een rebirthing-sessie - wanneer je wel voluit ademt- heel duidelijk ervaren. Je lichaam kan reageren met tintelingen of met alle mogelijke andere gevoelens. Er kunnen echter ook herinneringen naar boven komen en het kan soms lijken alsof je naar een film van je eigen leven ligt te kijken. Overigens is het verbonden ademen een hele simpele techniek die snel te leren valt. Wanneer je iets naars ervaart- of dat nu iets lichamelijks of iets psychisch is, doet er in dit verband weinig toe- kun je daar met een aantal verschillende manieren op reageren. Je kunt proberen het niet te voelen, ervan weglopen dus, of je kunt er tegen vechten, het bestrijden dus. Er is echter nog een derde mogelijkheid en dat is accepteren dat je op dit moment dit voelt of denkt en het vervolgens loslaten. Dat is wat in de rebirthwereld integratie wordt genoemd. Het belangrijkste hierbij is dat je ophoudt bepaalde dingen van jezelf, of anderen, als negatief te zien. De weg tot werkelijke verandering van jezelf kun je alleen bewandelen als je bereid bent vriendschap te sluiten met je weerstand. Dat is mogelijk als je bedenkt dat je "moeilijkheden" ook kunt zien als even zovele mogelijkheden om te leren, om te veranderen.

Tijdens een rebirthsessie wordt altijd aandacht besteed aan het veranderen van negatieve gedachtenpatronen in positieve. Want, zo zeggen rebirthers, aangezien we onze gedachten, evenals onze gevoelens en emoties HEBBEN maar niet ZIJN, is het mogelijk van gedachten te veranderen, we zijn er immers zelf de schepper van!
Het woord rebirthing komt uit het Engels en betekent hergeboorte "Leonard Orr, de Łitvinder" van het rebirthen gaat ervan uit dat we nog steeds in min of meerdere mate last hebben van onze eerste stap in dit leven, van onze geboorte dus. Het woord geboortetrauma bestaat tenslotte niet voor niets. En het is waar dat voor de meeste mensen hun geboorte een heel moeizaam en soms ook pijnlijk proces is geweest. Het is begrijpelijk wellicht dat mensen die willen rebirthen ervan uitgaan dat zij een hergeboorte zullen ervaren. Dat is echter niet altijd het geval. En alhoewel het een heel intense beleving kan zijn, is het voor het rebirthproces niet echt noodzakelijk. Het gaat bij rebirthing in de eerste plaats om een geestelijke hergeboorte en daarvoor behoeft men niet per se terug naar de kraamkamer. Natuurlijk is rebirthing geen wondermiddel tegen alle kwalen waaraan deze wereld lijdt. Maar voor wie bereid is zelf de verantwoordelijkheid voor haar of zijn eigen groeiproces aan te gaan, kan het een weg zijn naar een vreugdevoller bestaan en een grotere geestelijke en lichamelijke vrijheid. Als je bewust ademt, dus gebruik maakt van je natuurlijk vermogen tot ontspannen, kun je jezelf bevrijden van je, uit het verleden, meegesleepte ballast en het is bovendien EEN PERFECT MIDDEL TEGEN HYPERVENTILATIE.

Met andere woorden:
wat water doet aan de buitenkant, doet adem aan de binnenkant, je wordt er schoon van !!!!

Voor meer informatie over rebirthing in Capelle kunt u contact opnemen met
Corrie van Haasteren
tel.010-4420561

Deze lezing wordt gegeven op Zondagmiddag 9 juni 2002.
Aanvang 15.00 uur, de zaal is open om 14.30 uur.
Toegang is gratis.
In (Spiritueel Centrum) Studio Sekieta, Hoogstraat 162a te Haastrecht.
( 't poortje naast Museum Bisdom van Vliet).
N.B: Goed te bereiken met het openbaar vervoer, de bus stopt praktisch voor de deur. Vanuit Gouda neemt u de bus richting Utrecht. Als u met de auto komt, kunt u deze parkeren aan de overkant van de weg op het parkeerterrein bij het bejaardenhuis.

Voor info : tel. 0182-373086 / 06-20970285
Jannie van der Meer
Rozenplantsoen 20
2841 AN Moordrecht
de_lachende_boeddha@hotmail.com

De bijeenkomsten zijn gratis, daar ze voor een ieder toegankelijk moeten kunnen zijn en blijven.
Een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.
Koffie, thee en drankjes afrekenen bij Laura aan de bar.